Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu wziętych na całym świecie. Dziś posmakować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co uwielbiają konsumować prawdziwi Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Kochają ją również sami Włosi.
Kapitalna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smakowitego dania. W największym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze specjalnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co rzeczywiście kochają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z przeróżnego typu sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być porządnie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niezmiernie ubogacona. Poświęcić można jej w rzeczywistości długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują także słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednakże na to, po jakie danie sięgamy, możemy być przekonani, że urzeknie ono głębią smaku i aromatu.