Co to znaczy tradycyjna kuchnia polska

Ażeby w pełni zrozumieć sedno szablonowej kuchni polskiej trzeba pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego należałoby dołączyć owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była tuzinkowa dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, ale z czasem pojawiło się też i wino, przywożone w zasadzie z Śląska oraz Węgier.

Sylwetka standardowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne prezentują kuchnię polską jako nadzwyczaj ostrą, z dużą ilością mięsa oraz kasz.
•    Faktycznie, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krainami Europy), zwłaszcza pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    Dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych państwach – w takim razie mogliśmy sobie na tę radość o wiele bardziej pozwolić.
•    Do nowoczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i niezmiernie pikantnych sosów krajowych.

Staropolska kuchnia – smaki oraz kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza i w największym stopniu schematyczna – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Banalną aspektem kuchni polskiej jest wiele typów zup z miejscowych jarzyn, owoców, zbóż i produktów mięsnych.
Marynaty typowe dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w tradycyjnych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie szablonowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno także znaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.