Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród szerokich alternatyw, jakie daje kuchnia europejska na szczególną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, kolorów oraz spora dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Polakom kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to też takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne włoskie potrawy
Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do makaronu. włosi gotują Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie mogą się znudzić.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również lasagne, focaccia, piada oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film