Potrawy staropolskie ciągle w modzie

Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i łatwa. Większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (jakie są niesłychanie doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za lokalne, zwłaszcza z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone najczęściej z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak szablonowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to tylko pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, reprezentatywnych dla różnych części Europy lub świata. Skupmy się jednak ponownie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie towary i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w istocie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film