Nie możemy debatować o włoskich obyczajach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to ważna część włoskiego życia oraz może być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najlepiej. W największym stopniu kultowymi włoskimi daniami są makarony i pizza, jednak dania kuchni włoskiej są bardzo zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Duża grupa Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są niejednokrotnie dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.
Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w gigantycznym stopniu. Ludność Włoch była w historii dość uboga i musiała polegać na osiągalnych lokalnie produktach spożywczych, żeby stworzyć swoje przepisy kulinarne, dlatego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a też inne towary, jakie Włosi mogli sobie wyhodować lub kupić za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu wysokiej jakości składników, a nie technologiach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka silnie uwydatnia technikę.
dobra kuchnia włoska Kraków
Jakich produktów jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań oraz niedrogich jarzyn. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w następstwie tego owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami kultowymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.