Lokalna kuchnia jest niesłychanie zróżnicowana. Jest to jak najbardziej korzystne określenie, gdyż wolno się w niej doszukać wielu typów poszczególnych dań i posiłków. To właśnie dzięki temu zawsze wolno wybrać coś innego oraz różniącego się chociażby pospolitymi akcesoriami od dań fundamentalnych. Kuchnia polska ze swych dań jest znana także na całym globie. Niezwykle wielu krytyków chwali sobie jej dania. Niektóre z nich są charakterystyczne oczywiście dla kraju. Do takich potraw, z jakich zwłaszcza słynie ojczyzna wolno zaliczyć kotleta schabowego oraz pierogi różnorodnego typu. Ludzie z innych krajów, którzy odwiedzają Polskę niesłychanie niejednokrotnie chcą spróbować tych znanych w świecie frykasów, potrzebują jednak towarzyszyć przy ich przygotowywaniu. Rynek główny restauracja Również zagraniczni kucharze po fachu nieraz pragną zajmować się gotowaniem tylko i jedynie krajowych dań. Niestety mimo szczerych chęci nie zawsze udaje im się lojalnie odtworzyć ten charakterystyczny smak, jaki mieści się w tych potrawach. W żadnym razie nie świadczy to jednakże, że nie posiadają oni talentu kulinarnego. Nieraz najzwyczajniej w świecie bywa tak, że by zdołać dobrze gotować polskie dania należy urodzić się Polakiem, lub długo przebywać w tym państwie, gdyż nie wszystkich rzeczy można nabyć i wyuczyć się z książki. W kuchni krajowej jest dużo swoistych potraw. Niezmiernie nieraz są one kultowe na całym świecie. Głównymi takimi daniami, jakie są powszechnie kultowe jako wyroby Polaków są pierogi i schaboszczak. Niemniej jednak niewłaściwy zapominać o innych typach potraw, jakimi są przykładowo zupy. Również są one kultowe, lecz niestety już w mniejszym stopniu od wyżej wymienionych potraw.
Zobacz filmik z przepisem naszego szefa Kuchni