Zwykło się twierdzić, że jeżeli idealna kwa to bez jakiegokolwiek ale arabica, ale ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?
kawa do ekspresu arabica
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany też kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma kompletnie różne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego artykuły, czyli kawy. Mimo że do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niezmiernie pokrewne, to jednakże się różnią.
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie i cienkie.
Kawa Arabica Nikaragua
Arabica w uprawie oraz wzroście najlepiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina prosperuje prawie przez cały rok i kocha ciepło, wskutek tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niesłychanie odporny na warunki pogodowe, uwielbia ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą absolutnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bo zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Jednakże co istotne dla jej handlowej wartości, niesłychanie łatwo ją integrować z aromatami, wskutek tego nieraz wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź też korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać od początku do końca skład towaru, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko dodatkiem.