Esencja kuchni włoskiej- prostota i naturalne składniki

Jeżeli idzie o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi fabrykanci i klienci na świecie jedzą na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są zapewne jedyną nacją, która z przyjemnością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz na dzień.

Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (i gotowany) jako danie koronne, a nie jako bazowe cukry, jakie akompaniują pokarmom jako danie dodatkowe – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi lub rybnymi – jest następnym idealnym przykładem pospolitej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odszukać makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można stworzyć proste bądź wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jak zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego trzeba do szablonowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i niewielka ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co indeks składników – najzwyczajniej w świecie należy je wszystkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do zdobycia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zwykle gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Dlatego, jeśli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ukochanych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Tylko w owym czasie można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub ewentualnie innym, równie rozkosznym daniem. Prosto, czysto oraz smaczne -o to chodzi!